"Granxa Maruxa" componse na actualidade de57 vacas entre grandes e pequenas. Son de raza frisona-holandesa, unha raza forte tanto en leite coma en carne. A maior producción de leite dase na primavera cando o clima é favorable tantopara os animais como para os pastos que rodean a granxa. Marta Álvarez Quinteiro, a súa propietaria, está aconseguir a mestura de razas mediante a inseminación artificial, xa que así consegue que o leite teña máis graxa para a elaboración das famosas galletas (maruxas de nata) da granxa. Intenta que cada vaca teña un parto ao ano atendendo co máximo coidado a cada vaca e a cada cría. O sistema para muxir as vacas é automático, ordeñando a todas á vez e dúas veces ó día. Marta consegue relaxar ás vacas con música de Mozart, e que o leite sexa de mellor calidade, sendo menos importante a cantidade. O feito de poñer a música é porque as vacas teñen moi bo oído. "Granxa Maruxa" é cen por cen ecolóxica, e de carácter extensivo, xa que se practica en lugares que dispoñen de moito terreo de pasto. Alimentan así á totalidade do gando e precisando pouca man de obra. As vacas entran nas cortes para durmir aínda que teñen a opción de durmir fóra. A alimentación é cen por cen ecolóxica, as terras e pastos son traballados sen pesticidas e sen herbicidas. ás doce da mañá o gando é levado á corte para compensar a alimentación con herba seca, ensilado, fariña de millo ecolóxica e un penso complementario, este se lle suministra aos animais que acaban de parir. Este penso está formado por cebada, hervillas ecolóxicas, trigo e avea. "Granxa Maruxa"está totalmente decorada, cada espazo dunha cor. As portas e os teitos en branco e negro, un ambente cómodo para as persoas xa que as vacas só ven nestas cores. O que máis me chamou a atención foi que teñen todo decorado, limpo, ordeado, curioso e moi coidado.
Laura Varela Cervela
Laura Varela Cervela
No hay comentarios:
Publicar un comentario